zaterdag 10 juli 2010

Baroque cycle




Het heeft even geduurd, maar ik heb eindelijk het laatste deel van de Baroque-cycle van Neal Stephenson uit. Deze serie is verwant aan Cryptonomicon, dat zich tijdens de tweede wereldoorlog en de tegenwoordige tijd afspeelt. Baroque speelt zich af in de 17de eeuw en houd zich bezig met de voorouders van de hoofdrolspelers uit Cryptonomicon.

De Baroque-cycle (Quicksilver, The confusion, The system of the world) volgt de levens van Daniel Waterhouse, natuur-filosoof, en Jack Shaftoe, bandiet en vagebond, en hun fictieve en bestaande vrienden en vijanden in de late 17de eeuw. Net als Cryptonomicon is het geen historische roman omdat er met opzet heel veel amusante onjuistheid in verwerkt is. Zo heeft stadhouder Willem III de gewoonte om met zeilwagens op het strand te racen. Het is meer een totaalbeeld van de revolutie die er in die periode plaats vond in de wetenschap en vooral in de informatie-technologie. Het is in wezen een cyberpunk-roman die in een cyberloze tijd plaats vind. Maar dat daarin regelmatig de waarheid zwaar geweld wordt aangedaan betekend niet dat Stephenson niet heel erg goed op de hoogte is van de huidige historische kennis over deze periode. Zijn keuze voor vakliteratuur is uitstekend.

Net zoals het meeste werk van Stephenson is het meer de reis dan de bestemming die telt. Dat is ook de reden dat ik beschrijving van het verhaal niet kan geven. Een panorama van gebeurtenissen, gespreid over een halve eeuw en alle continenten van de wereld wordt uitgegooid. Tussen de enorme uitweidingen en lange dialogen is wel plot te ontwaren, maar als je daar echt om geeft dan moet ik waarschuwen dat de weg misschien te lang is. Mensen die graag geamuseerd worden door briljante conversaties, humoristische passages en het niet uitmaakt dat elke bladzijde twee keer zolang duurt om te lezen dan normaal zijn van harte welkom.

Ik moet wel waarschuwen dat de serie ten prooi gevallen is aan de Amerikaanse uitgevers-gewoonte om boeken uit te splitsen om er zo meer van te verkopen. Maar de 8 delen werken niet, dus zoek echt de dikke 3 delen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten